Românii s-au clasat pe locul 20, dar au primit un premiu de consolare
Competiţia a fost câştigată de rusul Dima Bilan
„Să vă fie ruşine celor care nu ne-aţi votat!” Cam aşa sunase reproşul lui Nico, expediat din studioul unei televiziuni de la noi, după selecţia naţională pentru Eurovision. Deşi câştigase finala, alături de Vlad Miriţă, a simţit nevoia să le bată obrazul românilor care au preferat alte piese.
După toate declaraţiile pline de optimism şi încântare de sine, reprezentanţii noştri au obţinut unul dintre cele mai slabe rezultate din istoria participărilor româneşti la Eurovision, locul 20 din 25. Susţinătorii mioritici ai suedezilor de la Biondi, consideraţi de mulţi câştigătorii morali ai finalei noastre, se simt răzbunaţi. Bineînţeles că voturile la nivel continental se obţin pe considerente geopolitice. Evident că naţiunile „vecine şi prietene” îşi acordă puncte între ele. România a obţinut nota maximă 12, previzibil, doar de la Moldova şi Spania. În total, reprezentanţii noştrii au adunat 45, la 227 de puncte distanţă de primul clasat.
Dincolo de regulile nescrise ale votului, când ai în competiţie o piesă senzaţională sau voci care frisonează în mod plăcut Europa, ai şansa de a te clasa în plutonul fruntaş. N-a fost cazul. Nico a cântat rău în finala de la Belgrad, aşa cum se întâmplase şi în prima semifinală. Foarte probabil, şi dacă evoluţia ei ar fi fost la capacitate maximă rezultatul ar fi rămas acelaşi. Dar când un solist nu prea reuşeşte să controleze notele nu poate avea pretenţii de la alţii.
Aşa cum nimeni nu poate avea pretenţii ca ţările care-şi asigură participarea la Eurovision sponsorizându-l să ia în serios concursul. Au dovedit-o, o dată în plus, Franţa şi Spania, care au trimis în Serbia două „acte artistice” egale cu zero. Două mostre de kitsch cu premeditare, una mai categorică decât cealaltă. Ceva as