Unul dintre cei mai mari actori ai noştri povesteşte pentru EVZ copilăria sa şi îşi declară dezamăgirea faţă de politica românească. Sursa: Sorin AntonescuSursa: Arhiva personalăSursa: Arhiva personalăSursa: Arhiva personalăSursa: Arhiva personală
1 /.
Victor Rebengiuc a lucrat cu cei mai mari regizori ai noştri, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, l-a întruchipat antologic pe Apostol Bologa, în filmul „Pădurea spânzuraţilor“, premiat la Cannes. El s-a identificat cu imaginea lui Ilie Moromete, din filmul lui Stere Gulea din 1986. Anul acesta, actorul a împlinit 75 de ani. Sincer, deschis, tranşant, uneori de o brutalitate instinctuală, pe care Lucian Pintilie i-a exploatat-o în film cel mai bine, imaginea lui Rebengiuc se mai suprapune cu cea a omului care a apărut cu hârtia igienică la televizor în zilele Revoluţiei. Dar, înainte de toate, el se identifică cu Teatrul „Bulandra“, în care joacă din 1957 încoace. Aici, a aplicat „la sânge“ şcoala învăţată de la Aura Buzescu, Vlad Mugur, L. Sturdza Bulandra şi Liviu Ciulei. De curând, a interpretat rolul principal în „Moartea unui comis voiajor“, în regia lui Felix Alexa, la „Bulandra“, Sala Izvor.
Cum arată arhiva vizuală a copilăriei dumneavoastră? Care sunt primele imagini care vă vin în minte?
Victor Rebengiuc: Am avut o copilărie obişnuită, fără nimic spectaculos. M-am născut şi am crescut în mahalalele Bucureştiului. N-au existat lucruri care să anticipeze apariţia unui astru nemaiî ntâlnit pe lume. (Râde.) Aveam o familie modestă, ne mutam în fiecare an de la o adresă la alta, în case simple. De-abia apucam să ne obişnuim într-o casă, că, după un an de zile, proprietarul spunea: „Chiria vă costă mai mult“, şi atunci, bunicul, care era şeful familiei, umbla să găsească altceva.
În ce zonă aţi locuit?
Ne-am mutat pe rând din Dristor în comuna Roşu