Un barbat ajuns la spital pentru o luxatie a fost transferat la terapie intensiva cu diagnosticul de lovituri si contuzii craniene.
Brancardierii au scapat targa pe care era transportat. Un copil a fost operat in graba pentru ca ar fi avut o apendicita, cu un iminent pericol de peritonita. Cand copilul era la reanimare, s-a descoperit ca operatia era buna, copilul era gresit. Copilul venise pentru un banal consult, dar a fost pescuit din sala de asteptare fara mari formalitati si dus in sala de operatii. In locul altuia. O femeie din Cernavoda a fost declarata moarta, in urma unui consult facut de o asistenta de pe Salvare. Batranica a fost descoperita in apartamentul ei, dupa ce vecinii au chemat politia si pompierii pentru ca nu mai stiau nimic de ea de cateva zile. Grabiti vecinii, grabita si asistenta. Noroc cu politia care a vrut sa faca niste poze pentru dosar. Pe batranica a trezit-o blitzul fotografului, dar tot a fost nevoie de spital. I s-a facut rau de spaima cand si-a vazut casa plina de straini.
E mare brambureala in spitale, in clinici si farmacii, dar mai mare e brambureala in breslele si colegiile profesionale. Unii dintre protagonistii povestilor de mai sus au primit amenzi simbolice. Cele trei asistente care s-au pozat cu picioarele pe sus in sala de renimare, dansand cu plosca si valsand cu transfuziile, au fost scoase din viata profesionala, insa, pare-se, doua dintre ele au mari sanse sa se reincadreze si sa primeasca si despagubiri.
Legea lasa un spatiu de manevra larg in jurul definitiei de comportament neprofesional, de malpraxis, de abuz in serviciu. Ar trebui sa se pronunte si colegiile profesionale, care de multe ori ezita sau intarzie s-o faca. Cazurile sunt discutate in spatele usilor inchise, fara ca vreun reprezentant al partii vatamate sa fie de fata. Asa se explica, probabil, generozitatea si blandetea deciziilor