Soseste vara, anotimpul florilor bune de leac. Transformate in ceaiuri, in siropuri si in dulceturi, ele preschimba bucatariile in laboratoare alchimice
Oricat ar parea de ciudat, printre numeroasele leacuri de sanatate ale naturii se numara si vindecarile cu... dulceata. Cu o conditie: preparatele sa fie facute in casa, din plante sanatoase si proaspete. Si pentru ca retetele sa aiba eficienta asigurata, se adauga in ele si o cantitate de apa sfintita (agheasma) care are proprietati nebanuite de vindecare. Inca un sfat: cand va pregatiti sa faceti dulceata, potriviti-va si sufletul pe "cer senin". Se stie ca orice lucru facut cu drag si cu liniste sufleteasca are efect sporit. Mult conteaza si calitatea apei, cea mai buna fiind apa de izvor sau de argint. Pentru pregatirea apei de argint, o lingura sau orice alt obiect din argint se incinge pe foc si se introduce intr-o cana cu apa fiarta, pentru doua ore.
Dulceata de papadie
Reteta: 1 kg de flori de papadie se pun in 0,5 litri de apa fierbinte si se aduc pana la punctul de fierbere. Se lasa pe foc mic doua minute. Apoi se stinge flacara, se lasa vasul acoperit 20 de minute, si se strecoara lichidul presand florile cat mai bine. Fiertura se amesteca cu 1 kg de zahar si se fierbe din nou 5 minute. Se adauga 5 lamai de marime mica, taiate marunt, cu coaja cu tot, si se fierbe inca 5 minute, amestecand permanent. Se ia de pe foc, se lasa sa stea 30 de minute in vas acoperit, apoi se adauga 250-300 ml apa sfintita si se fierbe inca un minut.
Mod de administrare: Se ia cu 30 de minute inainte de masa, copiii pana la 3 ani - 1/2 lingurita de doua ori pe zi; copiii intre 3 si 15 ani - cate o lingurita de trei ori pe zi; adultii - cate o lingura de trei ori pe zi. Inainte de administrare se citeste o rugaciune de sanatate. Recomandari: se foloseste pentru tratarea inflamatiilo