Peste 3.200 de copii români au dispărut de-acasă în ultimul an. În ultimul an, potrivit datelor înregistrate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia de Investigaţii Criminale, au fost sesizate 3.285 de cazuri de dispariţii, 95% fiind plecări voluntare. Majoritatea copiilor care au decis să plece de acasă au vârste cuprinse între 11 şi 18 ani. Specialiştii au stabilit că 3,5% din cazurile sesizate reprezintă dispariţii accidentale (răpiri, înec, accidente auto sau feroviare) şi 1,5% dispariţii îngrijorătoare, cauzate de agresiuni, răpiri, sechestrări sau exploatări sexuale. Sursa: Sorin Atonescu
1 /.
Ziua Mondială a Copiilor Dispăruţi a început să fie celebrată din 1983 în Statele Unite, iar pe plan internaţional din 1986, pe fondul înmulţirii alarmante a cazurilor de dispariţii în rândul copiilor.
Floarea de nu-mă-uita, în parcul IOR
Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi este aniversată astăzi în 15 ţări membre ale Federaţiei Europene pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi, printre care se află şi România. Pentru a marca această dată, aproximativ 500 de copii, adolescenţi şi părinţi sunt aşteptaţi astăzi, între orele 11.00 şi 17.00, în parcul Al.I. Cuza (fost IOR), unde cei mici vor fi pictaţi pe faţă şi se vor delecta cu spectacole de pantomimă, desene pe asfalt şi concursuri de grafitti. Copiii vor putea urmări spectacolele de teatru de păpuşi „Hansel şi Gretel“ şi „Naiul fermecat“.
Câştigătorii concursurilor de desene pe asfalt care vor reuşi să redea cât mai sugestiv tema acestei zile vor fi premiaţi cu brăţări, baloane şi insigne cu simbolul Zilei Mondiale a Copiilor Dispăruţi, floarea de nu-mă-uita.
Spectacole în Orăşelul Copiilor şi Parcul Tineretului
„Dispariţia şi exploatarea sexuală a copiilor este o realitate cruntă, care a depăşit de mult frontierele unei singu