Pe o piaţă internaţională a modei dominată de rusoaice şi de brazilience, fotomodelele din România fac faţă cu brio concurenţei acerbe.
1 /.
Fie că se încadrează în tiparul femeii „şnur“ sau al femeii fatale, voluptoase, frumuseţile autohtone reuşesc să se impună pe podiumurile internaţionale de modă şi intră într-un circuit dinamic, în care standardele se schimbă de la o zi la alta. Sunt plătite pentru a îmbrăca cele mai luxoase haine, călătoresc în cele mai frumoase oraşe ale lumii, apar pe coperţ ile unor cunoscute reviste şi au în cercul de prieteni vedete din lumea sportului, a muzicii sau a filmului.
Pe cont propriu
Până la împlinirea vârstei de 25 de ani, pe lângă celebritate, unele fete strâng în contul bancar mici averi, de pe urma cărora pot duce un trai liniştit ani buni după ce lasă în urmă cariera de fotomodel. Însă nu toate ajung la un asemenea nivel de confort. „Este complicat să fii model de top, pentru că trebuie să întruneşti nişte cerinţe complexe, în afară de standardele fizice necesare. Atunci când merg să muncească în străinătate, fotomodelele trebuie să se adapteze la un stil de viaţă cu totul nou, în care se lovesc de aspecte cu care nu sunt obişnuite. La vârste fragede, trebuie să înveţe să facă faţă unui regim de stres nemaiîntâlnit, care presupune participarea la nenumărate castinguri pe zi şi administrarea unui buget din care să se întreţină“, afirmă Alin Gălăţescu, critic de modă şi cunoscător al acestui fenomen.
Majorat pe podium
Succesiunea unor asemenea evenimente vine la o vârstă fragedă, când încă fetele sunt adolescente şi încă neobiş nuite cu un asemenea stil de viaţă. „Dacă până la vârsta de 18 ani nu eşti în circuit, nu mai poţi face performanţă. Este ca în sport. E un sistem complex, dar frumos“, adaugă Alin Gălăţescu.
Catrinel Menghia, Diana Dondo