Viitorul e în mâinile lui Antena 1, Duminică, ora 20.30 James Bond e un brand cinematografic din cele mai longevive, iar filmul de faţă (1997) - al doilea în ordine cronologică din
Viitorul e în mâinile lui
Antena 1, Duminică, ora 20.30
James Bond e un brand cinematografic din cele mai longevive, iar filmul de faţă (1997) - al doilea în ordine cronologică din cele patru turnate de Pierce Brosnan, înainte de a preda ştafeta lui Daniel Craig - se înscrie printre cele mai reuşite ale acestui brand.
Noutatea pe care a adus-o a constat în tipul inedit de personaj negativ pe care l-a propus, corespunzător vremurilor noi în schimbare după sfârşitul Războiului Rece. Pletorei de megalomani care se visează stăpânii omenirii i se adaugă acum o altă figură monstruoasă: mogulul media, omul care are în mâinile lui mijloacele de a controla informaţia.
Or, cine controlează informaţia controlează - nu-i aşa? - planeta. Un astfel de mogul este Eliot Carver (excelent interpretat de Jonathan Price), care posedă nenumărate ziare şi posturi tv. Pentru a lansa "en fanfare" noul său canal de ştiri, el intenţionează nici mai mult, nici mai puţin decât să provoace un război între China şi Marea Britanie.
Planul e machiavelic: va captura o rachetă nucleară birtanică şi o va lansa împotriva teritoriului chinez, iar Beijingul va crede că este victima unui atac britanic. Numai că planul nu-l ia în calcul pe... James Bond, care va dejuca intenţiile malefice ale mogulului, cu sprijinul unei agente a spionajului chinez (Michelle Yeoh), pe cât de inteligentă pe atât de expertă, bineînţeles, în arte marţiale. Formula pusă la punct cu aproape jumătate de secol în urmă de doi producători de geniu, Broccoli şi Saltzman, funcţionează fără greş.