Risotto cu salata verde
Ingrediente (pentru 4 portii): 2 cepe mici, 1 catel de usturoi, 200 g salam (sau carnat fiert), 60 g unt, 200 g orez, 50 ml vin alb, 700 ml apa fiarta cu concentrat de pui (Knorr), o salata verde (150 g), 2 crengute de rozmarin, 2 crengute de cimbru, 2 fire de patrunjel verde, 100 g parmezan (cascaval) ras, eventual sare, piper macinat.
Mod de preparare: * Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Salamul (sau carnatii) se taie felii. Se topeste untul intr-o cratita si se dunstuiesc in el ceapa, usturoiul si feliile de salam. * Se adauga orezul (uscat) si vinul alb, dupa care se toarna putin cate putin din zeama concentrata si se lasa sa fiarba - cu capac - circa 25 de minute, la foc potrivit. * Se curata salata, se spala, se zvanta si se taie fasii. Se spala si se zvanta rozmarinul, cimbrul si patrunjelul, se aleg frunzulitele si acele si se taie marunt. * Se incorporeaza salata, ierburile si parmezanul in risotto, se gusta de sare si piper si se serveste imediat.
Orecchiette cu broccoli
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg broccoli, sare de mare, 2 cepe mici, 1 catel de usturoi, 4 sardele (din conserva, scurse bine), 30 g rosii calite in ulei si scurse (se gasesc si gata, la supermarket), 1-2 ardei iuti rosii, 6 linguri ulei de masline, 2 linguri capere, 1/4 l zeama concentrata de pui (Knorr+apa), 400 g orecchiette (paste in forma de urechiuse sau de melcisori), circa 30 g cascaval.
Mod de preparare: * Se spala broccoli, se lasa sa se scurga si se rupe buchetele. Se fierb circa 2/3 din buchetele 2-3 minute in apa clocotita si bine sarata, se scurg, se tin sub jetul de apa rece si se pun deoparte. * Se curata ceapa si usturoiul si se taie marunt. Sardelele si rosiile se toaca ceva mai mare, iar ardeii iuti se taie fasiute. * Se dunstuiesc ceapa, usturoiul si jumatate din fasiile de ard