Autorităţile au alocat fonduri pentru studiul de fezabilitate al unei noi centrale nuclearelectrice Cele patru reactoare de la Cernavodă şi noua centrală nucleară vor acoperi peste 50%
Autorităţile au alocat fonduri pentru studiul de fezabilitate al unei noi centrale nuclearelectrice
Cele patru reactoare de la Cernavodă şi noua centrală nucleară vor acoperi peste 50% din consumul de electricitate cu una din cele mai ieftine surse de energie, după 2020.
Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, la finele săptămânii trecute, că guvernul a alocat fondurile necesare pentru studiul de fezabilitate al celei de-a doua centrale nucleare. "În acest an vom porni şi investiţia pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă", a adăugat Vosganian.
A doua centrală nucleară care urmează să fie construită în România va avea o capacitate de până la 2.400 MW, a anunţat directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica. El a precizat, pentru "Adevărul", că atomocentrala va avea fie două reactoare de câte 1.200 MW, fie patru grupuri de câte 600 MW.
"Capacităţile au fost determinate pe baza unor studii de sistem efectuate, care au arătat că, după 2020, avem nevoie de această putere", a afirmat Chirica.
Potrivit oficialului Nuclearelectrica, problema se discută deocamdată la nivel politic, iar guvernul trebuie să găsească, în această vară, soluţii de finanţare pentru construcţia centralei. "Interpretarea mea este că în 2020 am putea pune în funcţiune primul reactor", a arătat Chirica.
Autorităţile au creat o bază de date cu posibile amplasamente ale noii centrale, una dintre locaţiile vizate fiind în Transilvania.
Statul vrea 51% din reactoarele 3 şi 4
Singura centrală nucleară din România, cea de la Cernavodă, funcţionează în prezent cu două grupuri nucleare, cu o putere de circa 700 MW fiecare, care as