Criza de oameni nu mai este doar problema specialistilor din departamentele de resurse umane, dat fiind ca afecteaza businessurile in ansamblu: costurile cresc, sunt inchise fabrici, iar companiile pierd bani ca urmare a deficitului de personal.
Piata locala a fortei de munca este cel mai fierbinte punct de pe glob in acest an in ceea ce priveste deficitul de oameni, 73% dintre companiile romanesti declarand ca nu gasesc personal calificat pentru pozitiile scoase la concurs, mai mult decat dublu fata de media mondiala, arata un studiu realizat de Manpower, cea mai mare companie de leasing de personal la nivel international.
Romania, inclusa pentru prima data in analiza Manpower, a iesit pe locul intai, aflandu-se astfel in fata celei mai pesimiste situatii in functie de deficitul de personal, cu atat mai mult cu cat aproape jumatate dintre companiile de pe piata locala (43%) intentioneaza sa faca angajari in urmatoarea perioada.
Curentele demografice (imbatranirea populatiei, scaderea ratei de natalitate, migratia economica), evolutia sociala, programele educationale inadecvate, globalizarea si practicile antreprenoriale sunt cauze care, actionand singular sau corelat duc la accentuarea deficitului de talente si, mai mult decat atat, la diminuarea abilitatilor si a competentelor in economiile industrializate, emergente si dezvoltate. Aceste dezechilibre duc la imposibilitatea popu-latiei active de a sustine nevoile economice ale tarii in cauza.
"Regasim persoane in somaj sau cu locuri de munca peste nivelul pregatirii lor, din cauza unei educatii insuficiente sau deficitare. Pe de alta parte exista oameni disponibili pe piata fortei de munca, dar competentele lor sunt incompatibile cu cerintele posturilor existente, sau oameni cu competente necesare, dar localizati in alte zone", spune Eliza Nechifor, marketing & communication coor