Irina Budrina-Geels, presedintele International Women Association (IWA) din Bucuresti, a venit in Romania in urma cu trei ani. In tot acest timp, a predat cursuri de leadership in cadrul programului de master al Academiei de Studii Economice (ASE) si s-a
Budrina-Geels povesteste ca atunci cand a ajuns in Romania a vazut ca niciunul dintre studentii sai nu punea intrebari, voiau ca ea sa vorbeasca, sa explice tot. Acum, dupa trei ani, acestia au inceput sa vorbeasca si sa impartaseasca idei si informatii.
"Cand ajungi intr-o tara straina nu e de ajuns sa-ti aduci cunostintele, trebuie sa imparti ceea ce stii cu mediul local, sa vezi care sunt cererile locale. Spre exemplu, aici, in Romania, am vazut ca nu este usor sa lucrezi cu oamenii, le era frica sa intrebe si sa aiba initiativa, se asteptau ca eu, ca sef, sa le spun ce sa faca si daca faceau ceva rau se asteptau sa fie pedepsiti", explica Irina Budrina-Geels, care povesteste ca acum trei ani vorbea mai mult despre economia din Rusia in cadrul cursurilor de la ASE, insa acum se concentreaza mai mult pe studii de caz din companiile cu prezenta autohtona.
Despre studentii sai, Budrina-Geels spune ca acestia au un foarte bun background teoretic si cunosc multe limbi straine si vor sa invete din experientele strainilor. Cu toate acestea, ar fi bine daca ar avea mai multa initiativa si curajul de a-si asuma riscuri.
"Am cheltuit multa energie pentru a convinge o echipa sa-si impartaseasca ideile. Este foarte bine sa spui ce crezi, iar pedeapsa nu este un instrument motivational. Mult mai bine poti sa motivezi persoanele atunci cand le ceri sa preia un rol de conducere si sa vada singur propriile rezultate", explica Budrina-Geels, care este de parere ca piata de training autohtona este dezvoltata pe zona de vanzari, insa nu si in cea de leadership.
Ea mai spune ca i s-a parut f