Lipsa banilor ramine principala cauza pentru care unii romani renunta chiar si la citeva zile de relaxare petrecute in tara. Exista insa o solutie pentru cei care vor sa-si vada visul implinit: imprumutul bancar. Doritorii pot opta intre creditele pentru nevoi personale si creditele destinate vacantei si calatoriilor. Spre deosebire de creditul pentru nevoi personale, unde sumele obtinute pot fi utilizate in orice scop, imprumuturile destinate vacantei vin cu unele avantaje - discounturi, asigurari si asistenta turistica gratuita ori o perioada de gratie de citeva luni, astfel incit rambursarea incepe doar la intoarcerea din calatorie.
Daca in alte tari creditele de vacanta sint la mare cautare, in Romania oferta bancilor in privinta acestui tip de imprumut este destul de saraca. In prezent, doar trei jucatori de pe piata locala de retail bancar acorda finantari destinate vacantei si calatoriilor. Este vorba despre Banca Transilvania, Alpha Bank si BRD. Sint si banci care au renuntat la acest tip de produs, din cauza interesului scazut in rindul populatiei, asa cum este cazul BCR, CEC sau MKB Romexterra Bank. Disparitia creditelor de vacanta de pe piata a fost cauzata de faptul ca imprumuturile de nevoi personale s-au dovedit a fi mai atractive din punct de vedere al costurilor. In ultima perioada insa bancile si-au uniformizat dobinzile si comisioanele aferente celor doua tipuri de imprumut, ambele produse fiind acum la fel de accesibile.
Astfel, daca e sa comparam un credit de nevoi personale si unul pentru vacanta oferite de aceeasi banca, observam ca produsele nu difera cu mult unul fata de celalalt, in ceea ce priveste costurile. De exemplu, Alpha Bank percepe o dobinda anuala de 14%, atit in cazul creditului de calatorie (Alpha Journey), cit si pentru cel de nevoi personale (Alpha 4All). Pentru ambele tipuri de imprumuturi, dobinda anuala