Cumparam cea mai scumpa mancare din Europa din cauza esecului Agriculturii de a crea ferme performante, al Transporturilor de a repara soselele, al bugetului de stat de a rezista cu un TVA mai mic de 19%, precum si din vina dezvoltarii greoaie a comertului modern in anii ’90, a taxelor mari impuse de supermarketuri, dar si a lacomiei unora dintre producatori si importatori.
La fel de adevarat este faptul ca economia romaneasca este direct influentata de schimbarile la nivel mondial, in special de cresterea pretului barilului de titei si de scumpirea cerealelor din cauza secetei si a bio-etanolului.
Si, nu in ultimul rand, suntem cel mai indepartat stat al UE. Venitul mediu pe locuitor nu atinge nici jumatate din valoarea venitului mediu al europeanului, desi preturile produselor alimentare comercializate la noi corespund si, cateodata, sunt chiar mai mari decat cele ale europenilor. Asadar, raportat la nivelul de trai, romanii resimt cele mai mari preturi la alimente dintre toti cetatenii Uniunii Europene.
Castigam putin, consumam tot
Conform estimarilor pentru 2008 realizate de Fondul Monetar International privind produsul intern brut pe cap de locuitor calculat la puterea de cumparare, Romania ocupa penultimul loc printre statele membre UE, cu 12.285 dolari, devansand doar Bulgaria (cu 12.251 dolari) si fiind net depasita de Luxemburg (83.456 dolari), Irlanda (44.415 dolari) sau Spania (30.764 dolari).
Desi avem printre cele mai mici venituri - in luna mai, de exemplu, salariul mediu net era de 1.192 de lei (327 de euro) - suntem campioni la golit rafturile! Romania a inregistrat cea mai mare crestere anuala, de 16,2%, a comertului cu amanuntul intre tarile din Uniunea Europeana, potrivit unui studiu al biroului european de statistica, Eurostat. Prin comparatie, vanzarile in lanturile de supermarketuri au cr