» Exista un loc in Romania cunoscut inca din anii ‘50 drept "capitala" verzei murate. Acesta este oraselul Milisauti din judetul Suceava, o localitate cu vreo 8.000 de suflete.
» Localnicii spun ca inainte de 1989 fiecare familie de aici obtinea o productie anuala de 40 de tone de varza murata, la care se adaugau 15 tone de castraveti in saramura. Muraturile bucovinene invadau toamna pietele din toata tara.
» In ultimii ani, productia de acrituri din Bucovina s-a redus drastic. Asta, pentru ca piata romaneasca este invadata de muraturi din import, in special din tara vecina, Ungaria.
"Capitala" verzei murate e azi pe butuci. N-au mai ramas la Milisauti decat amintirile. S-au ingalbenit pana si pliantele turistice cu localnici care zambesc din mijlocul muraturilor. Realitatea e cu totul alta. Oamenii se plang ca nu mai sunt lasati sa-si vanda produsele. A trecut timpul cand, in marile orase, bucovinenii deschideau toamna adevarate "expozitii" cu tone de varza si castraveti. Marfa era adusa la piata in butoaie de aproape 300 de kilograme fiecare. Taranii sustin ca acum nu mai au loc in pietele din marile orase din cauza "mafiotilor", cum ii numesc ei pe intermediari. Dar acesta nu e singurul obstacol. Mai sunt si normele europene, care au stopat vanzarea din butoi. Toate astea au facut ca in ultimii ani multi oameni din Milisauti sa renunte la traditie. Doar cativa au planuri indraznete, in incercarea de a tine pasul cu cerintele actuale. Vor sa cumpere instalatii pentru vidat, sa bage acriturile in plastic. Asa spera sa contracareze invazia muraturilor de import. Dar de data asta "batalia" nu se va mai da in piete, ci la supermarket.
Butoaie cat casa
Dupa ce ai plecat din municipiul Suceava, o iei spre nord, cale de vreo 30 de kilometri. Primele case care te intampina, la Milisauti, iti ofera o imagine ciudata. La