Bucureştenii preferă certurile în familie decât terapia pe banii primăriei. Numai doi bărbaţi au apelat la consilierea psihologilor. Sursa: North Foto
Doar doi agresori familiali au apelat la serviciile centrului „O nouă şansă“, deschis în urmă cu o lună, întru ajutorarea lor. În lipsa informaţiilor şi a încrederii în autorităţi, bucureştenii preferă destrămarea familiei, o amendă penală sau una administrativă în loc să trateze cauzele problemelor lor.
Centrul din sectorul 4 este deschis pentru toţi bucureştenii şi ilfovenii cu porniri agresive. Toate serviciile sunt gratuite, indiferent de situaţia financiară a beneficiarului, iar programul de terapie e flexibil.
În centru lucrează patru angajaţi: doi psihologi şi un asistent social, prezenţi permanent, precum şi un consilier pe probleme juridice, care vine la centru la solicitarea beneficiarului. Personalul garantează discreţie absolută întrucât şedinţele se ţin individual - doar pacientul şi un singur specialist, iar camerele sunt ferite de sistemele de supraveghere video.
Bărbaţii, împinşi de la spate
Moda mersului la psiholog rămâne doar o poveste desprinsă din filme americane pentru români. Chiar dacă autorităţile s-au gândit că, după Galaţi, Vrancea, Târgu-Mureş şi Cugir, a venit şi rândul Bucureştiului să ofere servicii gratuite agresorilor familiali, beneficiarii programelor nu se înghesuie la terapie.
„Lucrurile merg mai greu la noi. Niciunul dintre cei doi agresori nu a venit din proprie iniţiativă la centru până acum, iar asta se poate explica şi prin confuziile pe care le fac românii între psihologi şi psihiatri“, a explicat Cosmina Simiean, şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGAS), de ce acest program a pornit din start cu un handicap.
Simiean spune că, din experienţa celorlal