Blatul acuzat de Traian Basescu in campania pentru Primaria Capitalei este unul generalizat la nivel national. Marile partide, PSD, PDL, PNL, si-au dat mana in judete, uitand de disputele doctrinare sau de certurile dintre liderii de la Bucuresti, impartindu-si chiar dinaintea campaniei sferele de influenta in judete, pe principiul „una mie, una tie“.
Mai precis, pe baza de protocoale scrise sau de intelegeri neoficiale blagoslovite insa de sefii de la centru, partidele sustin candidati comuni la presedintiile CJ si la primariile municipiilor, astfel incat sa nu piarda nimeni si sa fie toata lumea multumita. Daca la CJ este sustinut un candidat al unui partid, la primaria municipiului resedinta de judet este sustinut candidatul celuilalt partid care face parte din „blat“, in ideea ca ambele partide sa poata avea control asupra finantelor judetului.
Daca „blatul“ nu este pe fata, se practica non-combatul - unul dintre partide nu-si desemneaza deloc candidat la primarie pentru a-l favoriza pe candidatul partidului aliat sau desemneaza un candidat de paie, care sa faca doar figuratie in campanie. In multe cazuri, intelegerile sunt extinse si la nivelul primariilor de comune, in sensul ca s-a stabilit dinainte cine ce primarie castiga.
Un exemplu graitor in acest sens este „blatul“ dintre PSD si PDL in judetul Mures. Sub pretextul ca judetul trebuie „salvat“ de la a cadea in mainile UDMR, PSD si PDL au semnat un protocol la care s-a alaturat si PRM, care stipuleaza ca aceste partide sustin impreuna pe candidatul PSD Liviu Timar la sefia Consiliului Judetean. PDL s-a angajat sa nu depuna un candidat propriu la CJ, in schimb PSD s-a angajat si el sa nu desemneze un candidat la Primaria Targu-Mures, cedand toate voturile actualului primar PDL, Dorin Florea. De asemenea, PSD si PRM au depus o lista comuna de candidati la Consiliul Judetean.