Presedintele Traian Basescu si ministrul finantelor Varujan Vosganian au sustinut public tinta BNR de a trece la euro in anul 2014, semnaland astfel existenta sprijinului politic pentru demersul bancii centrale.
Deocamdata, Banca Nationala nu a anuntat o strategie detaliata pentru trecerea la euro, dar a atentionat ca tinta adoptarii monedei europene in 2014 ar putea fi ratata daca inflatia nu va scadea pana anul viitor.
Potrivit ministrului finantelor, Romania ar putea adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2014, dar pentru acest lucru este nevoie de o mai buna disciplina bugetara. In plus, Vosganian a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca se spera ca Romania sa intre, la debutul deceniului viitor, pe coridorul euro, cu o inflatie care sa se incadreze in criteriile de la Maastricht.
El a aratat ca a fost mentinut ca perioada pregatitoare intervalul 2012 - 2014, urmand ca 1 ianuarie 2014 sa fie momentul cand Romania trece in zona euro.
"Fireste ca asta aduce si obligatii pentru Ministerul Economiei si Finantelor, o anumita consolidare a deficitului bugetar, o reducere a lui pana la sub 1% la inceputul deceniului viitor, si inseamna in acelasi timp si o planificare multianuala a bugetului si o disciplina suplimentara, care presupune si ca Parlamentul sa nu mai voteze legi care sa schimbe structura bugetului", a spus ministrul, citat de Mediafax.
Vosganian a adaugat ca modul in care se va face trecerea spre moneda euro va fi stabilit de Banca Nationala.
Comisarul european Leonard Orban, care a participat la finele saptamanii trecute la o conferinta despre aplicarea strategiei Lisabona in Romania, a apreciat ca fara o crestere importanta a eficientei politicilor bugetare si fiscale, obiectivul 2014 pentru introducerea monedei euro va fi greu de atins.
Oficialul european a amintit ca, recent, Comisia Europeana