Apa din reţeaua publică este purificată cu ultraviolete Un sfert dintre constănţeni beneficiază, de câteva zile, de un sistem inovator de purificare a apei de la robinet. În acest fel,
Apa din reţeaua publică este purificată cu ultraviolete
Un sfert dintre constănţeni beneficiază, de câteva zile, de un sistem inovator de purificare a apei de la robinet. În acest fel, tratarea cu clor nu mai e necesară.
Apa de la robinetele constănţenilor a devenit, de câteva zile, perfect potabilă. Ea este curată, fără microorganisme şi nu mai miroase a clor. Purificarea se realizează printr-un sistem revoluţionar, cu raze ultraviolete, inventat în urmă cu 10 ani şi adoptat în premieră în România.
Ultravioletele ucid bacteriile şi viruşii
Tehnologia numită "LIT" foloseşte radiaţiile ultraviolete pentru a ucide toate bacteriile şi viruşii din apă, eliminând tratamentul tradiţional de clorinare.
Spre deosebire de dezinfecţia cu clor sau ozon, gustul şi compoziţia chimică a apei tratate cu radiaţii UV nu se modifică.
Pentru început, SC RAJA SA, societatea care furnizează apă pentru tot judeţul Constanţa, a montat instalaţiile doar în staţia de pompare Călăraşi, cea care asigură apă pentru zona de nord a oraşului Constanţa, inclusiv pentru staţiunea Mamaia. Până la sfârşitul anului, metoda va fi extinsă la toată reţeaua oraşului de la malul mării.
Constanţa este primul oraş din ţară şi printre cele câteva sute din toată lumea care beneficiază de purificaresa apei cu UV în sistemul public de furnizare a apei potabile.
Tehnologia nu necesită investiţii foarte mari şi nu impune suplimentarea numărului de angajaţi. Lămpile cu UV au o durată de operare între şase luni şi un an, apoi se schimbă cu unele noi. Până la sfârşitul acestui an, RAJA intenţionează să extindă tehnologia bazată pe UV la toate staţiile de pompare, astfel încât