Stabilită la Viena, braşoveanca Mihaela Ursuleasa, cea mai valoroasă pianistă româncă, nu e interesată de fotbaliştii naţionalei. Sursa: Daniel Conţescu
Pentru Austria, ţară coorganizatoare a Campionatului European de fotbal, alături de Elveţia, românii nu înseamnă doar acei băieţi bronzaţi excesiv şi iuţi de mână obişnuiţi să-i „deposedeze“ pe „îmbuibaţii“ Occidentului de maşini şi de portofele. Pe Dunăre în sus au vâslit şi genii. Mihaela Ursuleasa ne face cinste în lume fără ca noi s-avem habar de acest lucru. Numele ei nu spune nimic publicului larg din România, dar impune respect şi provoacă aplauze în sălile de concerte de-afară.
Pianista născută acum 30 de ani în Braşov a părăsit ţara la vârstă fragedă (nu înainte ca marele Iosif Conta s-o invite să cânte, la numai nouă ani, alături de Orchestra Radiodifuziunii), pentru a-şi putea valorifica talentul. A impresionat mai întâi în Italia, apoi a cucerit Austria. Acum calcă pe aceeaşi scenă cu Placido Domingo, la San Francisco şi New York, şi o acompaniază pe Angela Gheorghiu.
Frumoasa ardeleancă a fost aleasă de oficialităţile austriece, mobilizate de apropiata invazie a suporterilor români la Euro, să facă reclamă Vienei, oraşul în care ea s-a stabilit şi care va găzdui, printre altele, marea finală a competiţiei.
5.000 de euro pentru un concert
Cum trăieşte, la Viena, printre cei peste 10.000 de români (oficial, la primă- ria din capitala Austriei sunt înregistraţi 8.032 de cetăţeni din ţara noastră), cea mai valoroasă pianistă a noastră? „Sunt mai mereu pe drumuri, ocupată cu concertele. Spre exemplu, între 1 şi 8 iunie voi fi la Zürich, apoi la Izmir, apoi cine mai ştie unde? Am în jur de 15 concerte pe an. Când nu apar pe scenă, studiez între patru şi şase ore pe zi la pian“, spune pianista, căreia în timpul interviului i-a sunat telefonul perman