Pretul record al petrolului, de peste 135 de dolari pe baril, a venit in conditiile in care traderii cumparau titei ca asigurare impotriva scaderii preturilor, conform datelor de pe bursa New York Mercantile Exchange, scrie Bloomberg.
Numarul contractelor la termen (futures) a scazut cu 8,1% intr-o saptamana, pana la 1,36 de milioane, in timp ce preturile au crescut cu 2,6%. Scaderea numarului de contracte futures si cresterea preturilor arata ca traderii cumpara pentru a scapa de vanzarile neacoperite.
"Intr-o piata ca cea de acum, care creste in timp ce contractele futures care nu au fost compensate scad, acesta este un semn ca banii ies din piata", spune Stephen Schork, presedintele Schork Group din Pennsylvania. Contractele futures pentru petrolul brut Nymex au ajuns anul acesta la 1,5 milioane, pe data de 13 martie.
Contractele futures pentru petrolul brut au crescut miercuri cu 3,3%, pana la 133,17 dolari pe baril pentru petrolul cu livrare in iulie, cel mai mare avans din data de 2 mai, si au atins ieri un maxim record de
135,04 dolari pe baril. In ultimul an, pretul petrolului s-a dublat.
Numarul contractelor futures necompensate (open interest) a scazut in ultimele luni, dupa ce contractele futures pentru petrol au atins un numar record de 1,58 de milioane pe data de 16 iulie a anului trecut.
"Nu este o piata in crestere, este una in scadere in termeni de open interest", spune Olivier Jakob, director de management la Petromatrix in Elvetia.
Pretul petrolului i-a facut pe ministrii OPEC sa declare ca aceasta crestere este cauzata de investitori mai degraba decat de o criza a rezervelor.
Petrolul brut cu livrare in luna decembrie 2016 a atins miercuri valoarea de 142,09 dolari pe baril, indicand ca investitorii se asteapta la o crestere ulterioara a preturilor in urmatorii ani.
Unii traderi estimeaza c