Preşedintele – omul care se autoeducă din mers
Guvernul vrea să-i lase fără pensii pe foştii activişti şi securişti
Preşedintele Traian Băsescu a avut, ieri, o nouă tentativă de a-şi reapropria electoratul de dreapta, participând la lansarea, la Institutul Cultural Român, a unui volum de mărturii despre perioada comunistă, avându-l ca autor pe Constantin Ticu Dumitrescu.
Deşi relaţiile dintre cei doi n-au fost, în trecut, tocmai amicale, Băsescu s-a arătat foarte curtenitor cu Ticu Dumitrescu, mai ales că acesta împlinea 80 de ani. În sala plină de fosţi deţinuţi politici, în care s-a strecurat - total ignorat de asistenţă - şi fostul premier Adrian Năstase, şeful statului a început prin a-şi face autocritica: „Eu nu am avut în activitatea mea ca om politic lupta împotriva fostului regim, dar în calitate de şef al statului şi ajutat de faptul că am avut capacitatea să evoluez după Revoluţie, să înţeleg, am răspuns unui comandament social atât prin deschiderea arhivelor fostei Securităţi, cât şi prin condamnarea comunismului. ”. După ce s-a declarat un om „cu şansa uriaşă de a se autoeduca din mers”, Băsescu a spus că a reuşit, în cele din urmă, să înţeleagă necesitatea de a cunoaşte anii de comunism.
„Astăzi, structurile de putere ale fostului stat comunist nu mai funcţionează, v-o spun cu responsabilitatea unui şef de stat. Ce funcţionează însă: rămăşiţele umane ale unui sistem, care se manifestă, oameni care au trăit în vechiul sistem din muncă de partid.“, a adăugat preşedintele.
La finalul lansării, Băsescu a mers în grădină, la un pahar de şampanie, unde şi-a reluat nemulţumirea faţă de apariţiile publice ale copiilor de nomenclaturişti, fără să facă vreo nominalizare: „În momentul de faţă, mai vedem, poate e greşit spus reziduuri, îi vedem pe băiatul lui Mizil, pe nepotul nu ştiu cui, pe băiatul nu ştiu cui, pe toate televiziunile