Un studiu realizat cu finanţare spaniolă arată că agricultura românească are potenţial, însă este ineficientă din cauza fermelor de subzistenţă.Autorităţile române ar trebui să investească masiv în infrastructura rurală, să îmbunătăţească înregistrarea proprietăţilor şi să promoveze cooperarea în agricultură, inclusiv prin crearea de cooperative, pentru a spori competitivitatea acestui sector economic, arată un studiu finanţat de IFC şi de Guvernul Spaniei, realizat pentru Guvernul de la Bucureşti. Fermierii români sunt reticenţi însă în privinţa cooperativelor, după ce regimul comunist a impus cooperativizarea agriculturii în anii ’50 şi începutul anilor ’60, deposedându-i pe ţărani de pâmânturi.
Exploataţii foarte mici sau foarte mari Sectorul agricol românesc cuprinde 4.256 de milioane exploataţii, cu o suprafaţă medie de 3,3 hectare. Spre comparaţie, suprafaţa medie a unei exploataţii este de 49 ha în Franţa, 52 ha în Danemarca şi 23 ha în Spania, arată studiul. În privinţa structurii sectorului, 90% din exploataţiile din România au mai puţin de 5 ha şi deţin o pondere de 30% din totalul suprafeţelor agricole ale ţării. În acelaşi timp, 9.000 de exploataţii au peste 100 ha, cu o pondere de 37% în totalul terenurilor agricole din România. Dintre ţările cu care se face comparaţia, doar Spania are o pondere mare a exploataţiilor cu mai puţin de 5 ha, însă acestea au o pondere mică în totalul terenurilor agricole. „În concluzie, putem spune că pământul este polarizat în România, fiind concentrat în exploataţii foarte mici sau foarte mari“, conchid autorii studiului. În plus, experţii spun că agricultura românească nu este specializată, cele mai multe din exploataţii având producţii mixte. Or, chiar şi ţările cu agricultură mai dezvoltată din Europa au ajuns, în timp, să se specializeze pe anumite segmente în care sunt competitive. Astfel, Danemarca s-a sp