Tot mai multi actori de pe piata imobiliara afirma ca pretul apartamentelor vechi este in scadere.
Pretul de tranzactionare a apartamentelor vechi din cartiere precum Drumul Taberei sau Militari din Bucuresti a scazut cu 10-15% de la inceputul acestui an, in ciuda faptului ca valorile solicitate de catre proprietari sunt la acelasi nivel, potrivit intermediarilor de pe piata imobiliara.
Reprezentantii site-ului magazinuldecase.ro, pe care sunt listate in prezent aproape 3.000 de oferte de locuinte, sustin ca scaderea este pusa pe seama micsorarii cererii solvabile de locuinte in Capitala, in timp ce oferta creste atat in ceea ce priveste locuintele noi, cat si cele vechi, tinand cont ca o parte dintre investitorii speculativi au scos apartamentele la vanzare la inceputul acestui an.
"Piata era pana de curand una a vanzatorilor, in care nu se negocia asupra pretului deoarece anuntul nu ramanea publicat mai mult de doua-trei zile fara ca locuinta sa fie tranzactionata. Pe fondul unui sentiment de panica simtit de o serie de investitori, putem vorbi in prezent de o supra-oferta, tinand cont de scaderea numarului de cumparatori solvabili si de cresterea ofertei de locuinte", a declarat Matei Malos, general manager al firmei care detine site-ul.
Oferta de apartamente vechi a crescut cu 50% in primul trimestru al acestui an, numarul locuintelor scoase la vanzare fiind de aproape 15.000 de unitati.
Cu toate acestea, pretul mediu solicitat la ora actuala in Bucuresti pentru apartamente vechi este de 134.000 de euro, nivel similar cu cel de la inceputul anului.
Scaderea preturilor afecteaza in special cartierele periferice ale Bucurestiului, in timp ce nivelul din zone centrale si ultracentrale ramane acelasi, in conditiile unei oferte constante.
"Cei care sunt presati sa vanda lasa la pret cu 10-15% chiar si in zonele cen