Tranzacţiile imobiliare realizate în România în primul trimestru al acestui an ilustrează o scădere de 68% faţă de perioada similară din 2007. Potrivit unui raport al Cushman & Wakefield,
Tranzacţiile imobiliare realizate în România în primul trimestru al acestui an ilustrează o scădere de 68% faţă de perioada similară din 2007. Potrivit unui raport al Cushman & Wakefield, volumul investiţiilor din ianuarie-martie 2008 s-a ridicat la 119 milioane de euro, comparativ cu totalul de 1,88 miliarde de euro înregistrat în 2007.
În prima parte a anului 2008, cel mai atractiv sector a fost cel al birourilor - cu o pondere de 56% din fonduri -, în directă opoziţie cu cel industrial, unde nu s-au consemnat dealuri semnificative. Sectorul de retail a înregistrat un volum de 38%, în timp ce hotelurile au atras 7% din total.
Piaţa de real-estate stagnează în 2008
"Investitorii au rămas pe primul trimestru din 2008 în aşteptare, puţine tranzacţii importante fiind înregistrate", subliniază Costel Florea, Head of capital Markets la Cushman & Wakefield Activ Consulting. Acesta apreciază că, pe termen scurt, situaţia nu se va îmbunătăţi semnificativ, o schimbare substanţială fiind aşteptată abia în cea de-a doua parte a anului.
Săptămâna trecută a avut însă loc cea mai mare tranzacţie imobiliară de până acum. Contra sumei de 340 milioane de euro, RREEF Real Estate (parte a grupului Deutsche Bank) a achiziţionat ansamblul rezidenţial Upground, alături de două imobile de birouri.
Deşi doar componenta office poate fi inclusă în raportul investiţiilor pe 2008, acest deal reprezintă o mişcare semnificativă. "Per ansamblu, estimările pentru întreg anul 2008 se menţin la acelaşi nivel cu cel consemnat anul trecut, de aproximativ 1,8-2 miliarde de euro", apreciază Florea.