Comisia Europeană grăbeşte statele membre să-şi asigure infrastructura Măsura vizează cu precădere materialele ce pot fi refolosite. Deşeurile organice vor fi transformate în compost
Comisia Europeană grăbeşte statele membre să-şi asigure infrastructura
Măsura vizează cu precădere materialele ce pot fi refolosite. Deşeurile organice vor fi transformate în compost chiar pe amplasamentul unde au fost produse.
Comisia Europeană intenţionează să modifice Directiva 2006/12/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din aprilie 2006 privind deşeurile pentru a introduce obligativitatea selectării gunoaielor înainte de a fi aruncate, în toate statele membre, începând cu 2015.
Economisirea resurselor
O serie de materii prime precum hârtia, cartonul, reviste şi broşuri, sticla, dozele din aluminiu pentru băuturile răcoritoare şi bere, ambalaje de carton sau diverse tipuri de plastic pentru produse alimentare vor fi reciclate. Restul, adică deşeurile organice, vor fi transformate în compost (pământ plin de îngrăşăminte naturale) cu ajutorul unor aparate speciale şi vor fi împrăştiate pe câmp.
Motivaţia Comisiei privind această modificare legislativă este dorinţa de a utiliza cât mai eficient materialele recuperate în vederea conservării resurselor naturale. Măsura este considerată necesară şi pentru a preveni situaţii conflictuale precum cele din Napoli, care au îngrozit Europa.
Nu toate ţările se bucură
Surse europene susţin însă că Executivul european va trebui să dea dovadă de multă putere de convingere pentru ca propunerea să fie adoptată de către acele ţări membre ale Uniunii, între care şi România, care nu au deocamdată un sistem eficient de recuperare şi reciclare a materialelor refolosibile.
Comisia Europeană este însă încrezătoare şi speră un vot pozitiv, având în vedere că din ce în ce mai multe magazine