În 8 ani, numărul studenţilor la IDD a crescut de 17,8 ori
900 de lei - taxa de studii pe semestru
Dacă sunteţi prea ocupaţi cu serviciul şi nu aveţi timp să urmaţi cursurile de zi ale unei facultăţi, puteţi obţine o calificare într-un domeniul de interes, dacă optaţi pentru forma de învăţământ la distanţă (IDD). Pe lângă faptul că economisiţi timp, prin simplu fapt că nu mai e nevoie să vă aventuraţi prin trafic, cu maşina sau mijloacele de transport în comun, beneficiaţi şi de feed-back din partea profesorilor care ţin cursuri on-line. Comunicarea cu colegii este înlesnită de forumul studenţesc. Marele avantaj al studiilor superioare la distanţa constă în faptul că ai mai mult timp pentru a te ocupa de carieră.
Principalul inconvenient pe care îl resimt cei ce optează pentru această formă de învăţământ este reprezentat de taxa de şcolarizare, percepută de regulă semestrial şi a cărei valoare se ridică până la 900 de lei.
Învăţământul la distanţă presupune autodisciplină, deoarece trebuie să înveţi singur şi să respecţi termenele-limită de predare a proiectelor şi referatelor. Pe de altă parte, nu ai cui să adresezi întrebări dacă ai nelămuriri şi, de cele mai multe ori, nu ajungi să-ţi cunoşti colegii şi profesorii decât virtual.
Cifre tot mai mari de şcolarizare an de an
Dacă în anul universitar 1999-2000, când IDD-al a prins contur în România, se înregistrau 9.946 de studenţi, în ultimii patru ani, această formă de învăţământ are t din ce în ce mai mulţi adepţi.
Conform Anuarului statistic, elaborat de INS, în anul universitar 2006-2007, numărul de studenţi la IDD era de 177.204, cu aproximativ 43. 000 mai mult, decât ca în anul anterior.
Din cele 56 de universităţi de stat acreditate să funcţioneze în anul 2008-2009, 28 organizeză admiterea la IDD. De asemenea, 19 instituţii de învăţământ superior particulare au primi