Niciunul dintre candidatii la functia de primar general al Capitalei, odata ales, nu-si va putea indeplini promisiunile electorale chiar daca le face cu toata convingerea si buna credinta posibile.
Legislatia care guverneaza in acest moment Bucurestiul este principala cauza a haosului si pana la modificarea ei nimic nu se poate schimba fundamental in bine. Este concluzia deprimanta, dar pe deplin argumentata, la finalul lecturii unui recent studiu al Societatii Academice Romane - ,,Bucuresti, un oras abuzat".
Citind, descoperim, de fapt, fracturile multiple care au aruncat Bucurestiul in haos. Practic, din punct de vedere institutional, Bucurestiul este cea mai fragmentata capitala din Europa Centrala si de Est.
Aceasta fragmentare are efecte devastatoare pe doua paliere esentiale - fonduri si atributii .
Sa incepem cu banii. Capitala nu are un singur buget, ci sapte - pentru fiecare sector si cel al primariei generale, iar baza de colectare e sparta in sase. Ce proiectie poate face in aceste conditii primarul general? "80% din veniturile proprii ale Bucurestiului merg direct la sectoare, nivelul central traind mai mult pe seama transferurilor realizate de Trezorerie, din impozitele nationale.
Nu exista nici macar o baza de date unificata a contribuabililor pentru principalele tipuri de impozite locale pe care cetatenii le platesc direct (pe cladiri, terenuri si vehicule), ci sase, una la fiecare sector.
Primaria Generala a Bucurestiului este singura din Europa Centrala si de Est care nu poate face o previziune a veniturilor proprii, pentru ca nu are instrumentele necesare. Practic, Bucurestiul este un oras care nu functioneaza cu un buget agregat, ci cu sapte bugete separate, care nu comunica intre ele decat daca titularii de cont o doresc.
Obtinerea unui rating financiar pentru impr