Copiii se ascund de părinţi pe internet Adolescenţii navighează în reţea nesupravegheaţi, iar părinţii de multe ori nu înţeleg ce fac cei mici în faţa computerelor. Foarte mulţi copii navighează adeseori pe internet fără a fi supravegheaţi de adulţi şi riscă astfel să cadă victime infracţionalităţii. 45% dintre copiii chestionaţi în cadrul unui studiu realizat de Romtelecom şi UNESCO recunosc faptul că au transmis date personale despre ei prin intermediul internetului. Sursa: EVZ
1 /.
Mai mult de jumătate nu au un părinte alături atunci când utilizează internetul, iar 38% sunt doar uneori secundaţi de părinţi. Nu mai puţin de 46% dintre cei chestionaţi spun că primesc mesaje pe e-mail de la persoane pe care nu le cunosc, iar 22% dintre aceştia obişnuiesc chiar să răspundă. Astfel, riscă să vadă materiale pornografice, să intre în contact cu pedofili sau să furnizeze informaţii care să fie preluate în baze de date. Au fost întrebaţi 3.000 de copii, cu vârste între 7 şi 15 ani, din marile oraşe.
Ieri a fost lansat site-ul www.internetsigur.ro, realizat de Romtelecom şi Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor, prin intermediul căruia copiii pot învăţa să recunoască şi să evite pericolele de pe internet.
Părinţii nu par a fi conştienţi de pericole: într-un studiu online, realizat tot de Romtelecom pe baza răspunsurilor acestora, doar 8% au declarat că ştiu faptul că propriii copii au postat date personale pe diverse site-uri. „Părinţii nu-şi fac datoria nu pentru că nu vor, ci pentru că nu au avut, în copilăria lor, o perioadă similară şi nu ştiu despre ce este vorba. Nu realizează importanţa socializării prin internet“, explică sociologul Marius Pieleanu.
Calculatoare cu orar
Un pachet educaţional pentru ciclul primar şi cel gimnazial, ce include elemente de siguranţă, a fost lansat luna trecută de