Un cancer perfid si tacut consuma, lent, fibra Romaniei. Mintea ei se inchide incet si sigur. Viitorul ei european, prosper si stralucitor va pavoaza o gaura intunecata.
Ministerul liberalului Cristian Adomnitei a decis ca abilitatile de intelegere/comunicare ale elevilor care dau Bacul anul acesta se testeaza mai bine cu texte din legislatia europeana, cu Raportul Tismaneanu sau cu declaratiile insipide ale fostului ambasador UE Jonathan Scheele decat cu texte din Caragiale, Creanga, Nichita Stanescu sau George Calinescu.
E scandalos, fireste, si am fost extrem de curios sa aud argumentele oficialilor MEC. In esenta sunt trei. Primul este ca examenul de limba si literatura romana trebuie sa testeze si abilitatile de „limba“, adica de comunicare, cunostintele de „literatura“ fiind testate prin intrebari separate.
E stupefiant ca, pentru a testa felul in care elevul foloseste limba, o intelege si o practica, nu se aleg textele celor care au creat limba romana, scriitorii acestei limbi, ci niste texte „la moda“, precare stilistic si limitate intelectual.
Al doilea lor argument este ca elevii trebuie sa deprinda lucruri „folositoare“, adica informatii si cunostinte de maxima si imediata utilitate. Futilitati precum versurile lui Nichita, replicile din Caragiale sau pasajele din Calinescu nu mai au ce cauta in lumea asta, dupa mintea celor de la MEC. E lumea birocratiei bruxelleze.
Daca aceasta ar fi politica MEC si nu doar o stangace aparare a unei decizii neghioabe, atunci ar trebui eliminate din scoala chimia (cui foloseste sa stie cate valente are carbonul?), orice matematica de dupa aritmetica primara, o buna parte din fizica (cati au nevoie sa stie teoria naturii duale a luminii?). Trei sferturi dintre obiectele de studiu ale oricarei scoli nu au utilitate imediata si e normal sa fie asa, caci ele au o utilita