Fibrele bogate în antioxidanţi care se găsesc în boabele de struguri roşii scad riscul de boli cardiovasculare mai mult decât fibrele altor alimente, susţin cercetătorii spanioli. Aceştia au observat că suplimentele pe bază de struguri roşii reduc nivelul colesterolului cu 9 procente după un tratament de 16 săptămâni.
Mai mult, s-a observat şi micşorarea tensiunii arteriale cu circa 5 procente, explicaţia fiind că strugurii conţin atât fibre, cât şi antioxidanţi, combinaţie care le sporeşte efectele benefice. Rezultatele sunt importante pentru industria farmaceutică, aflată mereu în căutare de ingrediente naturale pentru elaborarea medicamentelor de inimă.
Bolile cardiace - cea mai frecventă cauză de deces
Cercetătorii au explicat că fibrele din struguri sunt bogate în acid tanic sub formă condensată, care se dizolvă în intestine şi colon, ajutând la o mai bună absorbţie a antioxidanţilor. Cercetările ulterioare vor stabili cantitatea exactă de fibre din struguri roşii care influenţează pozitiv sistemul cardiovascular, urmând a fi elaborate suplimente alimentare pentru astfel de boli. Numai în Europa, 50 la sută dintre decese sunt provocate de bolile de inimă, costând guvernele naţionale peste 202 miliarde de euro pe an. (E.H.)
Fibrele bogate în antioxidanţi care se găsesc în boabele de struguri roşii scad riscul de boli cardiovasculare mai mult decât fibrele altor alimente, susţin cercetătorii spanioli. Aceştia au observat că suplimentele pe bază de struguri roşii reduc nivelul colesterolului cu 9 procente după un tratament de 16 săptămâni.
Mai mult, s-a observat şi micşorarea tensiunii arteriale cu circa 5 procente, explicaţia fiind că strugurii conţin atât fibre, cât şi antioxidanţi, combinaţie care le sporeşte efectele benefice. Rezultatele sunt importante pentru industria farmaceutică, aflată mereu în căutare de ingrediente naturale