Aceasta este prima luna cand banii de pensie ai angajatilor sunt investiti in diferite instrumente pentru a aduce randament.
Fondurile de pensii obligatorii au inceput sa investeasca primele contributii pe care le-au incasat de la clienti saptamana trecuta, in valoare totala de peste 24,1 milioane de euro (88,2 milioane de lei). Acesti bani vor fi plasati in actiuni listate la Bursa, obligatiuni, depozite bancare, titluri de stat si alte instrumente financiare.
Aceasta este prima luna cand banii de pensie sunt investiti in diferite instrumente pentru a aduce randament, fiecare angajat care a aderat la un fond fiind proprietarul banilor sai, in conditiile in care pana acum contributiile platite statului pentru asigurari sociale erau utilizate imediat pentru pensionarii actuali.
"Din data de 20 mai (ziua in care fondurile de pensii au incasat primele contributii - n.r.) am inceput investitiile si incercam sa ne pastram structura de portofoliu din prospect. Deocamdata, nefiind foarte multi bani, nu exista vreo criza de instrumente in care sa investim, in afara titlurilor de stat, care sunt acum problema pietei pensiilor", afirma Ioan Vreme, directorul general al Generali Fond de Pensii, al treilea jucator de pe aceasta piata.
Din banii colectati de fondurile de pensii la inceputul saptamanii trecute, circa 10-20% vor fi folositi pentru achizitia de actiuni listate la Bursa. Fondul de pensii administrat de Aviva, de exemplu, a plasat deja 20% din sumele incasate, adica peste 320.000 de euro, in titluri listate pe piata de capital.
"Toate fondurile au facut deja primele plasamente din contributiile pe care le-au incasat. Pe data de 21, noi am intrat si pe piata de capital, iar acum avem o expunere de 20% pe actiuni listate. Este vorba de actiuni lichide, cateva SIF-uri si unele titluri care nu fac parte din indicele BET (care urma