Alimentele pentru vegetarieni pot conţine de câteva ori mai multă sare decât restul, fapt care le face periculoase pentru consumatori, susţin specialiştii din Marea Britanie. Aceştia au analizat sosuri şi alte mâncăruri vegetariene procesate, observând de trei până la cinci ori mai multă sare decât într-o pungă de chipsuri. Rezultatele i-au mirat pe cercetători, mai ales că a fi vegetarian a ajuns o adevărată modă, tot mai multe persoane optând pentru acest stil de viaţă, considerat foarte sănătos. Britanicii spun că industria alimentară ar trebui să ţină cont de mai multe aspecte atunci când produce mâncăruri vegetariene. Faptul că asemenea produse nu conţin ingrediente de provenienţă animală nu înseamnă că trebuie ignorate nivelurile de sare, zaharuri sau aditivi.
Consumul ridicat de sare poate provoca hipertensiune sau diferite boli cardiovascuare, de aceea specialişti sunt destul de îngrijoraţi de rezultatele cercetării. Apoi, există şi o problemă de etichetare, deoarece mulţi producători trec nivelul de sodiu, confundat de consumatori cu sarea. Pentru a afla câtă sare conţine un produs, consumatori trebuie să înmulţească nivelul de sodiu cu 2,5. După cum au arătat rezultatele, multe produse vegetariene conţin nivelul de sare recomandat pentru o zi întreagă, astfel încât, pentru trei astfel de mese pe zi, se depăşeşte de cel puţin trei ori limita maximă recomandată. Astfel, planul de reducere a nivelului de sare din alimentaţie va trebui urmat şi de industria vegetariană, care trebuie să ajungă la anumite limite până în anul 2010. (E.H.)
Alimentele pentru vegetarieni pot conţine de câteva ori mai multă sare decât restul, fapt care le face periculoase pentru consumatori, susţin specialiştii din Marea Britanie. Aceştia au analizat sosuri şi alte mâncăruri vegetariene procesate, observând de trei până la cinci ori mai multă sare decât într-o pungă de