Cele mai mari salarii se înregistrează în bănci, telecomunicaţii, retail şi advertising
Un manager de top câştigă în medie 11,4 salarii medii pe economie
Managerii de top sunt plătiţi cu mii de euro sau chiar cu zeci de mii de euro pe lună dacă lucrează pentru o multinaţională şi au o funcţie de coordonare la nivel regional. Salariul reprezintă însă, în unele cazuri, numai jumătate dintre beneficiile pe care le primesc ei din partea companiilor. Pe lângă maşina de serviciu sau casa de serviciu, unele companii le oferă directorilor de top prime de vacanţă sau pachete gratuite de asigurări, de viaţă şi de sănătate.
“La nivel de top management, beneficiile, financiare şi non-financiare, au o pondere importantă – de la 20% până la 50%-60%. Beneficiile oferite managerilor pot cuprinde maşina de serviciu, locuinţa, asigurări de viaţă şi de sănătate, prime de vacanţă, bugete pentru cursuri şi programe de MBA, în categoria beneficiilor non-financiare şi bonusuri, acţiuni şi prime în categoria beneficiilor financiare”, a declarat pentru Gândul Andreea Mihăilă, professional consultant în cadrul companiei de recrutare a forţei de muncă Manpower. Cele mai mari salarii de pe piaţa locală sunt acordate managerilor de top din sectoare ca banking, telecomunicaţii, IT, advertising şi retail. Mărimea salariului începe însă să nu mai fie un factor atât de puternic ca până acum.
Lupta pe viaţă şi pe moarte dintre companii pentru directori buni a transferat astfel centrul de greutate de pe salariul propriu-zis pe celelalte beneficii pe care aceştia le pot avea. Salariul este în continuare foarte important, însă unii manageri preferă să ia mai puţini bani, dar să aibă un program mai flexibil sau să devină acţionari în cadrul companiei. Mai mult decât atât, unele companii îşi trimit directorii la cursuri de specializare care “dau foarte bine” la CV şi la experienţă