Auzim deseori oamenii graşi plîngîndu-se că au metabolism leneş. Că de aceea se îngraşă chiar şi după ce beau apă. În timp ce alţii pot să mănînce oricît, fără teamă că iau proporţii. Este vinovat metabolismul?
Auzim deseori oamenii graşi plîngîndu-se că au metabolism leneş. Că de aceea se îngraşă chiar şi după ce beau apă. În timp ce alţii pot să mănînce oricît, fără teamă că iau proporţii. Este vinovat metabolismul? Ce rol joacă acest proces al organismului? Răspunde dr Aurelian-Emil Ranetti, şeful Secţiei de endocrinologie, diabet, nutriţie şi boli metabolice din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central.
“În rîndul populaţiei circulă într-adevăr ideea că supraponderalii şi obezii au un metabolism lent, ard foarte greu caloriile, în timp ce persoanele slabe şi normoponderale au un metabolism bun, ard rapid caloriile. Acesta este un mit. Phillip James, unul dintre cei mai mari obezologi din lume, a demonstrat că persoanele grase consumă mai multă energie decît cele slabe. Avînd o greutate mai mare, graşii fac un efort suplimentar pentru a-şi menţine organismul în funcţiune, avînd arderi mai intense”, explică şef de lucrări dr Aurelian-Emil Ranetti. Adevărul este că persoanele supraponderale şi obeze mănîncă mai mult decît pot arde şi nu fac mişcare. Nu au metabolism leneş, ci ei sînt leneşi. Acest adevăr este însă greu de acceptat pentru foarte mulţi aflaţi în această situaţie.
Anabolism – catabolism
Metabolismul este un proces complex prin care au loc arderile la nivelul celulelor. “Organismul nostru este un fel de uzină cu peste 60 de miliarde de celule. Ca orice uzină, are nevoie de energie pentru a funcţiona. Pentru a produce această energie au loc arderi la nivelul fiecărei celule”, arată dr Ranetti. El defineşte metabolismul ca fiind un complex de modificări chimice şi fizice, compus din două ma