Aceasta este declaraţia pe care şefului statului a făcut-o astăzi, la lansarea primului volum al cărţii "Mărturie şi document", semnată de Constantin Ticu Dumitrescu. Sursa: Octavian Cocolos Cu această ocazie, Traian Băsescu a mărturisit că nu a înţeles de la început lupta dusă pentru a afla adevărul despre cei 50 de ani de regim comunist. Preşedintele a recunoscut însă că a avut şansa să se educe din mers, ajungând chiar să condamne comunismul, în decembrie 2006.
"Condamnarea comunismului în Parlamentul României a fost unul din succesele dumneavoastră şi a celor dintre dumneavoastră care luptă de 18 pentru ca adevărul despre cei 50 de ani de comunism să fie ştiut", a declarat Băsescu într-un elogiu al raportului Tismăneanu şi în aplauzele celor prezenţi la lansare.
"Prezenţa mea aici nu este numai simplul rezultat al unui răspuns politicos la invitaţia dumneavoastră, ci este semnul de respect pe care îl am pentru dumneavoastră, pentru cei care au suferit în puşcăriile comuniste şi pentru cei care nu au avut nefericirea întemniţării, dar care după Revoluţie s-au angajat într-o luptă pentru adevăr, pe care trebuie să recunosc nu am înţeles-o de la început", s-a adresat preşedintele Traian Băsescu lui Ticu Dumitrescu. Şeful statului a recunosct că a avut "şansa uriaşă de a fi un om care se poate educa din mers, care poate să înţeleagă comandamentele unei societăţi ieşite din comunism". Tocmai de aceea, Băsescu susţine că s-a alăturat, pe parcurs, "voinţei, dorinţei, nevoii dumneavoastră şi a camarazilor dumneavoastră, răspunzând unei cereri sociale" de condamnare a comunismului. "Eu nu am avut în activitatea mea ca om politic lupta împotriva fostului regim, dar în calitate de şef al statului, şi ajutat de faptul că am avut capacitatea să evoluez după revoluţie, am răspuns unui comandament social atât prin deschiderea arhivelor fostei Se