Polonia si Suedia intentioneaza sa depuna astazi spre dezbatere in sedinta ministrilor de externe ai UE propunerea de infiintarea unei noi organizatii, „Parteneriat estic”, unde, alaturi de tarile comunitare, sa intre statele membre GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Moldova) si Armenia, potrivit RBC Daily.
Principalul obiectiv al initiativei – atragerea acestor tari in sfera lor de influenta si scoaterea definitiva de sub influenta Rusiei, precum si excluderea oricarei posibilitati de aderare a lor, ulterioara, la UE. Oficial, in cadrul organizatiei tarile participante trebuie sa poarte negocieri vizand incheierea unor acorduri strategice, crearea de zone comerciale libere, simplificarea regimului de vize, etc.
Dupa toate probabilitatile, vor mai fi analizate cele mai importante chestiuni pentru UE, precum securitatea energetica si caile alternative de livrare a resurselor energetice din tarile Asiei centrale, posibil, aspecte ecologice. Interesant este ca Belarus poate adera, in egala masura, la aceasta organizatie, doar numai la nivel de experti. Participarea Rusiei va fi, potrivit Deutsche Welle, strict limitata, daca va fi cazul: Moscova va fi invitata sa colaboreze exclusiv la rezolvarea unor probleme la nivel local, care o vizeaza diret, de exemplu, cele legate de regiunea Kaliningrad.
Deocamdata, noteaza sursa citata, noua initiativa a fost sustinuta doar de Franta, care va prelua, de la 1 iulie, presedintia UE. Alti doi pioni importanti ai UE – Germania si Marea Britanie – nu si-au exprimat pozitia. Expertii cred insa ca Berlinul va respinge ideea. „In cea mai mare masura, aceasta idee este puternic promovata de Polonia, care incearca sa concureze cu Germania pe terenul strategiillor. Nu cred ca Germania va sustine acest demers. Probabil, initiativa va esua”, crede politologul Alexander Rarh. Polonia si Suedia intentionea