Scriitoarea Carmen Firan ar putea fi ea insasi personaj intr-un roman de mare succes, avand o biografie fabuloasa, care a purtat-o dintr-un sat al judetului Ialomita, unde era profesoara de matematica, in preajma disidentului Ion Iliescu, inainte de 1989, dar si dupa ce acesta a ajuns presedintele Romaniei. Stabilita acum in America, membra in PEN Clubul din New York si in Comitetul American de Hipnoterapie, scriitoarea isi rememoreaza destinul cu luciditate si curaj, in interviul pe care i l-am luat in preajma implinirii varstei de 50 de ani.
Revolutia fusese o farsa jucata impecabil
Ion Zubascu: Ai o biografie cu totul iesita din comun. De la Ion Iliescu, din Europa de Est, la Asociatia Nationala Americana de Hipnoza! Totul pare halucinant. De cate ori ti-ai schimbat identitatea? Ce a ramas pana la urma?
Carmen Firan.
: Acum ca insiri toate fazele astea ale existentei mele si mie mi se pare halucinant. Dar, pe de alta parte, si normal. Exista insa motivatii mult mai simple decat pare: facultatea de matematica am urmat-o pentru ca as fi vrut sa fac fie franceza, fie regie de teatru, dar parintii m-au avertizat ca voi muri ca profesoara de franceza undeva la tara, ca la regie n-am sanse si ca o facultate mai tehnica mi-ar da mai multe posibilitati de a ajunge la oras.
N-a fost sa fie asa. Cum urmasem o clasa speciala de matematica in liceu, am dat la matematica si am intrat. Orice veste buna poate sa aiba insa urmari proaste. Cand am terminat eu facultatea, in 1981, Ceausescu a decretat orasele mari inchise (cu o zi inaintea repartitiei noastre), asa ca am ajuns sa culeg porumb si gogosari pana tarziu in noiembrie in comuna Ileana, judetul Ilfov, apoi am fost suplinitoare cativa ani in Volunatari, si in cele din urma am avansat in Colentina.
Carmen Firan a absolvit Facultatea de Matema