Cheltuielile directe ale angajatorilor au fost, în primul trimestru, cu 19,5% mai mari, iar cele salariale au avansat cu 19,3% O componentă importantă de cost la nivelul firmelor -
Cheltuielile directe ale angajatorilor au fost, în primul trimestru, cu 19,5% mai mari, iar cele salariale au avansat cu 19,3%
O componentă importantă de cost la nivelul firmelor - cheltuielile cu forţa de muncă - creşte vertiginos, anticipând majorări la preţurile finale ale produselor.
Per ansamblu, cheltuielile angajatorilor au crescut cu 19,51% în trimestrul I al acestui an (faţă de aceeaşi perioadă din 2007), după ce, în trimestrul anterior, crescuseră cu 19,22%.
Având în vedere ponderea mare pe care manopera o deţine în totalul costurilor (între 30% şi 50%), alături de energie şi preţurile materialelor, ne putem aştepta la majorări semnificative de preţuri la produsele finite, adică la un nou impuls dat inflaţiei. Creşterile cu două cifre ale preţurilor materialelor (cu 15% în martie 2008, faţă de martie 2007), dar şi ale costurilor cu forţa de muncă (cu aproape 20%) nu au cum să rămână doar la nivelul producătorilor, fără ca aceştia să le transmită mai departe, către consumatori.
Vestea bună este că nu toţi producătorii transmit imediat aceste creşteri, întrucât piaţa ar putea să reacţioneze advers. Iar mecanismul de transfer funcţionează ceva mai greu, întârzierile fiind, de regulă, de cel puţin şase luni.
"Chiar şi în aceste condiţii (creşteri ale costurilor cu două cifre - n.n.), e greu de crezut că vom avea şi o inflaţie cu două cifre. Totul depinde de evoluţia cursului de schimb şi, desigur, de preţurile energiei", ne-a declarat Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank.
La stat, cheltuielile au crescut cel mai mult
Potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), principalele activităţi