V-aţi gîndit vreodată că geografia poate fi mai plăcută dacă poţi să o guşti? Ce poţi să spui despre Viena? Un oraş – capitala Austriei –, străbătut de la un capăt la altul de Dunăre.
V-aţi gîndit vreodată că geografia poate fi mai plăcută dacă poţi să o guşti? Ce poţi să spui despre Viena? Un oraş – capitala Austriei –, străbătut de la un capăt la altul de Dunăre. Această “definiţie” este un pic cam prea abstractă pentru un copil de cîţiva ani. Ca să-i captezi interesul, pune-i în faţă o farfurioară cu o prăjitură pufoasă, umplută cu cremă de zmeură. Se numeşte” Vieneză” şi este îndrăgită de toţi copiii austrieci. Cu siguranţă are să-i placă şi învăţăcelului, iar data viitoare va şti să ceară, cu drăgălăşenie, “prăjitura aceea bună, «Vieneză», cu nume de capitală austriacă”.
Nu reuşeşte deloc să ţină mintă unde se află în Italia oraşul Genova? Nu-i bai. Intraţi în bucătărie şi pregătiţi, ce altceva decît… “Genoveze”. Pătrăţele din aluat cu migdale şi alune, glazurate în diferite culori, nu pot fi aşa uşor uitate. Aşa cum întotdeauna, de atunci înainte, Genova va avea o uşoară aromă de migdale prăjite. Un joc, o călătorie aromată de-a lungul întregii Europe. O hartă a gusturilor uşor de memorat şi recunoscut.
Manualul dulciurilor de altădată
Cele patru reţete, cu nume de regiuni sau oraşe europene, au fost culese (şi adaptate pe înţelesul tuturor) dintr-un volum, apărut în 1928, ce cuprinde peste 800 de reţete care de care mai atrăgătoare. “Manual practic de cofetărie” (iată că tot despre un manual este vorba, chiar dacă nu cuprinde explicit noţiuni geografice). Subtitlul este deosebit de generos: “Entremeuri, Biscuiţi, Fours-secs, Fours-glaces, Patisserie, Cozonaci, Brioches, Îngheţate, Dulceţuri, Compoturi, Şerbeturi, Fructe conservate, Caramele, Bomboane fondante, Bomboane de chocolată, Torte”. Autoru