Alimentele exotice sunt aduse cu avionul şi contribuie la creşterea noxelor Restaurantele oferă cu căldură delicatese de import. Clienţii nu ştiu că transportul acestora poluează de
Alimentele exotice sunt aduse cu avionul şi contribuie la creşterea noxelor
Restaurantele oferă cu căldură delicatese de import. Clienţii nu ştiu că transportul acestora poluează de sute de ori mai mult decât al celor locale.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Nottingham, citaţi de Science Daily, au ajuns la concluzia că mâncatul la restaurant poluează mai mult decât servitul mesei acasă.
Un studiu făcut în 40 de restaurante din Londra şi în câteva sute de locuinţe particulare a dovedit că emisiile de dioxid de carbon sunt mai mari pentru alimentele servite în restaurante.
Motivul este faptul că majoritatea ingredientelor din localuri sunt aduse de la mii de kilometri distanţă. "Toată lumea ştie că mâncarea importată creează inevitabil mai mult dioxid de carbon decât cea produsă local. O surpriză a fost constatarea că restaurantele oferă mai ales alimente aduse de departe. Motivul patronilor a fost acela că toţi clienţii doresc să guste mâncăruri pe care nu le au şi acasă", a delcarat Will Brookes, unul dintre autorii studiului.
Industria alimentară, al treilea poluator
Cercetarea mai arată că emisiile de gaze de la transportul hranei reprezintă aproximativ 35% din emisiile totale de gaze ale Marii Britanii. Per total, din cauza delicateselor, industria alimentară e al treilea mare poluator în mai toate ţările europene.
Un singur fel de mâncare gătit cu ingrediente aduse de pe alte continente produce suplimentar cel puţin cinci kilograme de CO2. Pentru comparaţie, cercetătorii au calculat că un fel de mâncare pe bază de ingrediente locale produce, în medie, doar 51 de grame de CO2.
Ieftin înseamnă poluant
Autorii