Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anuntat miercuri aprobarea unei norme care reglementeaza cadrul legal necesar desfasurarii procesului de fuziune, prin care un fond de pensii administrat privat este absorbit de catre un alt fond.
Norma stabileste ca participantii care nu sunt de acord cu noile conditii ale fondului absorbant se vor putea transfera fara penalitati la un alt fond de pensii administrat privat.
Administratorul fondului absorbit va trebui sa transmita, in scris, cu confirmare de primire catre participanti, noile conditii ale prospectului fondului absorbant. Totodata, acesta va trebui sa le comunice participantilor posibilitatea de transfer in decurs de 90 de zile calendaristice, fara penalitati, in cazul in care acestia nu agreeaza noile conditii.
De asemenea, CNPAS va procesa mai repede (lunar si nu trimestrial) cererile de transfer aparute in urma unui proces de fuziune intre fonduri.
Norma prevede atat etapele fuziunii dintre fonduri cat si toate aspectele aferente acestui proces. Actul va fi transmis spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibil si pe site-ul www.csspp.ro, Rubrica: Legislatie, la data publicarii normei.
Pe piata pensiilor private obligatorii mai activeaza in prezent doar 14 companii, dupa ce, patru administratori de fonduri de pensii au hotarat retragerea de pe piata inainte de inceperea etapei de colectare a contributiilor participantilor. Este vorba despre Marfin, Zepter, MKB Romexterra si AG2R, iar numarul participantilor la aceste fonduri (4.854) reprezinta 0,1% din numarul total de 4.156.316 de aderenti la sistemul Pilonului II. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anuntat miercuri aprobarea unei norme care reglementeaza cadrul legal necesar desfasurarii procesului de fuziune, prin care un fond de pensii a