Cea mai veche femelă de peşte din lume are 380 de milioane de ani şi a fost descoperită pe coasta de nord-vest a Australiei, purtându-şi puiul încă legat de cordonul ombilical, precizează Mediafax. Fosila, numită Materpiscis attenboroughi, nu este numai primul embrion fosilă descoperit cu cordonul ombilical, dar şi cea mai veche femelă care a dat naştere unui pui. Acest tip de naştere, în care peştele dă naştere unui pui deja format (vivipară), fără a depune ouă, este asemănătoare practicilor actuale de reproducere a unor specii actuale de peşti, ca rechinii şi calcanii. Descoperirea este extraordinară în materie de fosile şi modifică informaţiile despre evoluţia vertebratelor, a indicat John Long, oficial al Departamentului de Ştiinţe de la Museum Victoria, coautor al studiului. John Long şi colegii săi au fost şocaţi să descopere un asemenea proces de reproducere la un peşte atât de vechi. Descoperirea embrionului şi a cordonului ombilical la "mama peşte" oferă primul exemplu de fertilizare internă, adică de penetrare sexuală, indică studiul.
Fosila de 25 de centimetri aparţine grupului vertebratelor numite placoderme, care populau mările devonianului şi care erau cei mai mari prădători ai epocii, în urmă cu 350 - 420 de milioane de ani.
Adesea supranumiţi "dinozaurii mărilor", aceştia au dominat oceanele şi lacurile timp de 70 de milioane de ani.
Fosila, un nou gen (Materpiscis) şi, totodată, o nouă specie (attenboroughi) este un specimen conservat remarcabil, conţinând un embrion unic conectat cu un cordon ombilical calcifiat.
(19:15)