» Reprezentantii Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat" recunosc ca pentru unii oameni apti de munca a devenit mai comod sa stea acasa si sa cumuleze diverse ajutoare decat sa mearga la serviciu.
Ajutoarele de caldura acordate in perioada 1999-2006 se ridica la 4,6 miliarde de euro, cam cat valoarea unei autostrazi de peste 400 de kilometri lungime. In Romania exista, potrivit statisticilor oficiale, peste 500.000 de persoane singure si familii care primesc venitul minim garantat, plus alte 6 milioane de beneficiari ai ajutoarelor de incalzire.
Vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, sustine ca unele dintre ajutoarele de caldura sunt justificate, in cazul pensionarilor, insa noteaza ca unii beneficiari ai venitului garantat sunt incurajati de primari sa nu munceasca. Reprezentantii Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat", care studiaza de ani buni problema ajutoarelor sociale, recunosc ca pentru unii oameni apti de munca a devenit mai comod sa stea acasa si sa cumuleze diverse ajutoare decat sa mearga la serviciu.
"Acum se dau ajutoare de caldura in bataie de joc, fara a se face anchete sociale. Nimeni nu tine cont de faptul ca un proprietar a carui locuinta valoreaza 150.000 de euro, care are masina la scara si alte bunuri, n-ar trebui sa beneficieze de ajutor", ne-a spus Mihai Mereuta, presedintele Ligii. El considera ca, prin anchete sociale serioase, o parte a populatiei apte de munca ar putea fi trimisa la serviciu prin sistarea ajutoarelor.
Romania este o tara a asistatilor social apti de munca. 20% din populatia ei activa fie nu au serviciu, multumindu-se sa traiasca din ajutoare, fie lucreaza "la negru". Atat sindicatele si patronatele, cat si reprezentantii Guvernului constientizeaza problema fortei de munca neutilizate si propun masuri de aducere a ei la suprafata pentru a sustine economia, inclu