În România, indiferent de cât de mari sunt cozile la ghişee, majoritatea instituţiilor de stat le închid uşa în nas contribuabililor la ora 16.30. Mai mult, până şi ghişeele on-line sau site-urile instituţiilor au program de şapte ore şi jumătate, scrie revista „Capital“.
De exemplu, la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) sectorul 3, Bucureşti, programul cu publicul se termină la 16.30, iar funcţionarii au o bine-meritată pauză de masă, de două ore, de la 13.00 la 15.00.
Mai mult, deşi pare un banc care vorbeşte despre o culme a birocraţiei, chiar şi serverele care deservesc site-urile unor instituţii publice au un orar de funcţionare. Pe site-ul Ministerului pentru IMM-uri, la secţiunea dedicată fondurilor europene pentru competitivitate, informaţiile sunt disponibile numai până la ora 16.30.
Pe deasupra, vinerea, programul paginii este şi mai redus, doar până la 14.00. Reprezentanţii instituţiei au declarat că pe această secţiune pot fi trimise cereri de finanţare care trebuie tratate manual. Dacă site-ul ar funcţiona 24 de ore din 24, evident ar trebui înregistrate mai multe cereri decât în varianta unui program de şapte ore şi jumătate.
Sunt plătiţi de noi
Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care în România, potrivit statisticilor, circa 1,5 milioane de salariaţi sunt plătiţi din bani publici. Asta înseamnă că trei salariaţi din sectorul privat „întreţin“ şi un bugetar, fără a lua în calcul şi celelalte categorii de asistaţi (cum ar fi pensionarii).
Vecinii de la sud de Dunăre, bulgarii, au adoptat recent un act normativ care prevede prelungirea automată, cu două ore, a programului de lucru al serviciilor publice, dacă acestea au cozi la ghişeu în apropierea orei de închidere.
Ministerul Administraţiei bulgar a precizat că, în cazul unei cozi la ghişeele