Proiectul Poloniei şi Suediei privind dezvoltarea unui parteneriat între UE şi state precum Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina nu este pe placul României şi
Proiectul Poloniei şi Suediei privind dezvoltarea unui parteneriat între UE şi state precum Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina nu este pe placul României şi Bulgariei.
Publicaţia "EUObserver" susţine că cele două ţări se tem că această iniţiativă ar putea ameninţa cadrul european de cooperare numit "Sinergia Mării Negre".
În acest context, o conferinţă pe tema perspectivelor de cooperare economică la Marea Neagră a fost deschisă ieri la Bruxelles, de ministrul de externe al Bulgariei, Ivailo Kalfin, la dezbateri luând parte reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European şi ai statelor din regiunea Mării Negre.
Criticile României şi Bulgariei au apărut după ce miniştrii de externe din Polonia şi Suedia au prezentat, la Bruxelles, iniţiativa Parteneriatului Estic, insistând că ar putea ajuta ţările vizate să se pregătească pentru o eventuală aderare la UE. Ministrul de externe Radoslaw Sikorski a subliniat că proiectul va consolida "practic şi ideologic" actuala Politică de vecinătate.
Cehia susţine proiectul
Demersul polonezo-suedez a fost, în schimb, bine primit de Cehia, care va deţine preşedinţia UE în 2009. "Merge în aceeaşi direcţie pe care o dorim şi noi. Anul acesta este anul mediteraneean. Aşa că anul viitor ar fi anul estic", a declarat vicepremierul ceh Alexander Vondra.
Pe de altă parte, Ucraina a subliniat clar că nu se mulţumeşte cu nimic mai puţin decât aderarea la UE. "Iniţiativa Parteneriatului Estic ar trebui să vizeze clar perspectiva de aderare pentru acei vecini ai UE care pot demonstra seriozitatea ambiţiilor lor europene prin acţiuni concrete şi rezultate tangibile", a precizat, în