Cotaţiile record ale barilului de petrol pe pieţele internaţionale schimbă radical harta agricolă a României. În ultimii 13 ani, suprafaţa cultivată cu rapiţă din ţara noastră a crescut de peste 1.500 de ori. Suprafaţa cultivată cu rapiţă era în 1995, în România, de numai 300 de hectare, conform datelor Ministerului Agriculturii. Anul acesta a depăşit 460.000 de hectare, iar analiştii se aşteaptă ca trendul ascendent să continue şi în viitorul apropiat, în sp
Cotaţiile record ale barilului de petrol pe pieţele internaţionale schimbă radical harta agricolă a României. În ultimii 13 ani, suprafaţa cultivată cu rapiţă din ţara noastră a crescut de peste 1.500 de ori.
Suprafaţa cultivată cu rapiţă era în 1995, în România, de numai 300 de hectare, conform datelor Ministerului Agriculturii. Anul acesta a depăşit 460.000 de hectare, iar analiştii se aşteaptă ca trendul ascendent să continue şi în viitorul apropiat, în special ca efect al strategiei energetice a Uniunii Europene. „Suprafaţa cultivată a crescut de la an la an datorită faptului că cererea de ulei de rapiţă pentru consum alimentar şi pentru biodiesel este mai mare decât oferta, întreaga recoltă putând fi valorificată la preţuri satisfăcătoare“, explică Teodor Mihalcea, director general în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. „Cererea pentru uleiul de rapiţă va deveni din ce în ce mai mare, datorită utilizării acestuia în special pentru obţinerea biocombustibililor, având în vedere că ponderea cea mai mare va fi a biodieselului din uleiul de rapiţă“, adaugă Teodor Mihalcea.
Conform directivelor Comisiei Europene, România va trebui să înlocuiască 5,75% din consumul de combustibili fosili utilizaţi în transporturi cu biocombustibili, până în 2010, ceea ce va însemna aproximativ 300.000 tone pe an. Mai mult, la finele