Deşi au semnat angajamente cu fosta Securitate, candidaţii cu trecutul pătat pot respira liniştiţi În lipsa notelor informative, CNSAS nu poate atribui calitatea de informator al
Deşi au semnat angajamente cu fosta Securitate, candidaţii cu trecutul pătat pot respira liniştiţi
În lipsa notelor informative, CNSAS nu poate atribui calitatea de informator al fostului aparat represiv comunist. Candidaţii cu nume conspirative au primit adeverinţe de bună purtare.
În cazul unor nume sonore, instituţia a găsit documente care atestă faptul că au fost recrutaţi la un moment dat ca informatori ai Securităţii. Lipsa probelor practice, notele informative, a silit Colegiul CNSAS să elibereze celor în cauză adeverinţe de necolaborare şi să le permită să rămână în cursa electorală.
Baronul "Renato"
Social-democratul Marian Oprişan este cunoscut în dosarele CNSAS sub numele "Renato". În urmă cu jumătate de lună, el a primit adeverinţă de necolaborare cu Securitatea.
Documentul existent pe site-ul instituţiei precizează că Oprişan a fost recrutat ca informator şi a primit numele conspirativ "Renato". "Nu a furnizat nicio informaţie, indiferent sub ce formă, care să denunţe activităţi sau atitudini potrivnice regimului", se arată însă în adeverinţă.
Dezbaterile au fost încinse în colegiul CNSAS. Unii membri au invocat angajamentele, chitanţele şi chiar denumirea unor case conspirative menţionate în dosarele celor vizaţi care ar atesta calitatea de colaborator.
Alţii au făcut apel la noua legislaţie, care prevede foarte clar existenţa unor note informative pentru ca dosarul să fie trimis la Curtea de Apel.
Adeverinţe pe bandă rulantă
Vicepreşedintele CJ Dâmboviţa, Trifan Mihai, a primit şi el adeverinţă de necolaborare, deşi are dosar de reţea sub numele conspirativ "Tătărăscu".
Lipsa probelor suplimentar