Din cele peste un milion de firme care funcţionează în prezent în România, aproape 70% sunt organizate sub formă de SRL (societăţi cu răspundere limitată), indică datele remise de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Acestea sunt urmate de persoanele fizice autorizate şi asociaţiile familiale (PFA şi AF), care reprezintă peste 28% din numărul total de comercianţi care funcţionau la sfârşitul lunii martie 2008. Pe al treilea loc în topul preferinţelor întreprinzătorilor români care au firme se află societăţile pe acţiuni (SA), în număr de 9.953.
Astfel, societăţile cu răspundere limitată şi persoanele fizice autorizate sunt cele mai răspândite forme de organizare a businessurilor autohtone. Ele reprezintă 98% din totalul firmelor.
Forma de organizare SRL este una „comodă“, consideră Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), deoarece nu există restricţia unui capital social minim obligatoriu mare, ca în cazul SA. Din acest motiv, cei care doresc să înfiinţeze o persoană juridică şi să înceapă o afacere aleg SRL. Înfiinţarea în această formă de organizare îi oferă accesul la finanţări cu care îşi poate dezvolta ulterior businessul, spune Pogonaru.
„Băieţii mari“ aleg SA
Numărul de PFA şi AF a crescut în ultimii ani din cauza legislaţiei muncii, a fiscalităţii ridicate pe muncă, este de părere preşedintele AOAR.
Potrivit acestuia, „nemaiputând avea contracte part-time, tot mai multe persoane care îşi ofereau diverse servicii au fost nevoite să se înregistreze ca PFA“.
Societatea pe acţiuni, care trebuie să aibă un capital social de cel puţin 25.000 de euro, rămâne forma de organizare destinată „băieţilor mari“, spune Florin Pogonaru. Însă, odată înfiinţată sub această formă, o afacere are acces la mai multe forme de finanţare, p