Presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si consilierul primului ministru Marius Oprea a anuntat ieri ca a fost elaborat un proiect de lege care prevede reducerea pensiilor fostilor securisti si activisti la nivelul minim pe economie. In prezent, acestea ajung pana la 100 de milioane. Prevederile acestui proiect de lege vor fi aplicabile in cazurile in care exista o hotarare definitiva in justitie despre persoana in legatura cu care a fost sesizata CNSAS.
Oprea a aratat ca tinta acestui proiect este eliminarea pensiilor pentru activitatile care au avut legatura cu Securitatea sau cu activismul de partid, explicand ca persoana care a muncit intr-o fabrica, dar a si lucrat cu Securitatea sau a fost activist, va primi doar pensia de muncitor.
El sustine ca fostii securisti nu au platit asigurari de stat, ei primind, de fapt, bonificatii, si au beneficiat de tot felul de avantaje, "de care au profitat si dupa 1989". "De fapt, erau niste pensii speciale, cuprinse in unele hotarari ale Consiliului de Ministri din perioada comunista, hotarari care erau tinute secrete", ne-a explicat Marius Oprea.
Romania Libera Presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si consilierul primului ministru Marius Oprea a anuntat ieri ca a fost elaborat un proiect de lege care prevede reducerea pensiilor fostilor securisti si activisti la nivelul minim pe economie. In prezent, acestea ajung pana la 100 de milioane. Prevederile acestui proiect de lege vor fi aplicabile in cazurile in care exista o hotarare definitiva in justitie despre persoana in legatura cu care a fost sesizata CNSAS.
Oprea a aratat ca tinta acestui proiect este eliminarea pensiilor pentru activitatile care au avut legatura cu Securitatea sau cu activismul de partid, explicand ca persoana care a muncit intr-o fabrica, dar a si lucrat cu