Mulţi cumpărători din Bucureşti şi din ţară sunt investitori care revând locuinţele cu preţuri din ce în ce mai mari, până la blocarea pieţei. Sursa: EVZSursa: Horia Călăceanu
1 /.
Locuinţele noi din Capitală trec repede de la un proprietar la altul. Agenţiile imobiliare abundă de anunţuri de vânzare ale apartamentelor din ansamblurile noi, comercializate la „mâna a doua“ şi scumpite la fiecare tranzacţie. Acestea intră în competiţie cu locuinţele nevândute încă.
Spectatori în faţa manevrelor imobiliare, cei care au nevoie de o casă nu-şi pot permite să achite preţurile exagerate, care pornesc de la 1.200 de euro/metrul pătrat, plus TVA, la periferia Bucureştiului, de exemplu. Nici în celelalte mari oraşe lucrurile nu stau mai bine: în Cluj-Napoca există proiecte cu sute de apartamente din care nu s-a vândut nici a cincea parte, iar la Timişoara, acolo unde numărul locuinţelor a scăzut cu 30% faţă de anul trecut -, experţii imobiliari spun că unii proprietari de imobile vor falimenta curând dacă persistă „noua modă“.
Tendinţele indică faptul că locuitorii Capitalei vor putea ajunge chiriaşi în locuinţele scumpe, atunci când investitorii se vor orienta spre piaţa chiriilor ca sursă de venit.
Profit de 20% din investiţie
Pe fondul unor preţuri fantastice, brokerii imobiliari şoptesc, off the record, că investitorii care au cumpărat la „prima mână“ casele încep să se retragă, încercând să profite cât mai mult de câştigurile obţinute.
Economiştii însă se aşteaptă la o echilibrare a preţurilor în raport cu veniturile populaţiei, proces pe care experţii imobiliari îl traduc printr-o „încetinire a ritmului de scumpire“. „În cazul unor complexuri încă nefinalizate, se întâmplă chiar ca investitorii să vândă acum cu un preţ sub cel solicitat de dezvoltator. Afacerea este rentabilă oricum, pentru